חפץ מעבר- מה הוא כבר עוזר?

מה זה חפץ מעבר? האם כל התינוקות צריכים?

מה קורה כשנמנע חפץ מעבר?

ומה הוא מאפשר לילד וליחסים עם ההורים?

 מה זה בכלל חפץ מעבר?

חפץ מעבר הוא אובייקט פיזי (כמו שמיכה, בובה, חיתול בד או צעצוע רך) שאליו ילד נקשר רגשית ומשתמש בו כמקור לוויסות והרגעה הוא נקרא "מעבר" מכיוון שהוא מסייע לילד לעבור בין מצבים שונים כמו: הרדמות, פרידה בבוקר מההורים והסתגלות למצבים שונים ללא ההורה או דמות מטפלת משמעותית אחרת. החפץ מסמל עבור הילד את ההורה ומעניק לו תחושת ביטחון ומוּכרוּת.

חפץ מעבר- עוזר/ לא עוזר? עוזר!

אימוץ חפץ מעבר מתחיל בגיל 7-8 חודשים כאשר התינוק מבחין בין הדמויות הקרובות, המוכרות והבטוחות בחייו לבין דמויות זרות. חפץ המעבר מאפשר פרידה זמנית מהמוכר והבטוח ומפגש (לפעמים מאוד הדרגתי) עם החדש- אנשים, מקומות, אזורים נוספים וכו'

חפץ מעבר נחוץ וממלא משמעות רגשית עמוקה עבור הילד הנה  מספר דרכים בהן חפץ מעבר תורם להתפתחות של הילד:

הרגעה וויסות

ילדים צעירים עדיין לומדים לווסת את תחושות הגוף והרגשות. חפץ המעבר מסייע להם לעשות זאת. הם יכולים לחבק את החפץ, למשש אותו, או להריח אותו כדי להירגע. החפץ מספק להם ביטחון שיוצר שקט פנימי ומאפשר לעבור את השלב/ מצב נוכחי, כמו למשל: עייפות- חפץ מעבר מאפשר הרפיה של השרירים וכניסה לשינה רגועה, שינוי והסתגלות לאנשים או מקומות חדשים וגם במצב של פרידה מההורים לדקות ספורות או שעות ארוכות כמו בבוקר בשער הגן. החפץ מייצג עבור הילד את העולם המוכר והבטוח של ההורים, הבית והמשפחה, הוא מעניק לו תחושת ביטחון ועוגן רגשי, מספק תחושת יציבות במרחב החדש והמשתנה גם כאשר ההורה אינו נוכח פיזית, ועוזר לילד להתמודד עם רגשות כמו פחד, דאגה או עצב, לווסת אותם ולהתפנות לדבר הבא.

עצמאות הדרגתית

החפץ מהווה שלב ביניים חשוב בתהליך הנפרדוּת מההורים וההבנה שהוא והוריו אינם גוף אחד, בכך מאפשר חפץ מעבר את ההתפתחות הרגשית התומכת בעצמאות הילד ויצירת זהות אינדיבידואלית תוך שמירה על תחושת ביטחון. הוא לומד להכיר את עצמו- יכולות, כישורים, הנאות ועוד בזמן שיש לו "משענת", תמיכה ומקום בטוח לחזור אליו בעת הצורך- חפץ מעבר.

ביטוי רגשי

לעיתים, ילדים משתמשים בחפץ מעבר כדי לבטא רגשות שקשה להם לבטא במילים. הם עשויים לחבק אותו חזק כשהם כועסים, או לנשק אותו כשהם שמחים. התבוננות באופן שבו הילד משתמש בחפץ מעבר יכולה לספק להורים מידע חשוב על מצבו הרגשי ועל צרכיו ברגע נתון. חפץ מעבר תומך רגשית בילדים במצבים חברתיים כמו מעבר לגן חדש, עליה לכיתה א' ובהמשך גם לינה מחוץ לבית.

חשוב להבין שחפץ מעבר הוא תופעה נורמלית וחיובית בהתפתחות הילד, ואין לנסות למנוע אותה. תמיכה וקבלה מצד ההורים בשימוש של הילד בחפץ מעבר תורמות רבות לביטחונו הרגשי ולהתפתחותו התקינה. יחד עם זאת לא כל הילדים זקוקים לחפץ מעבר ולא כולם יאמצו להם אחד כזה ויש כאלה הזקוקים אך נשללת מהם האפשרות לחפץ מעבר.

מה קורה כנשללת האפשרות לחפץ מעבר בגיל הרך?

כאשר נשללת מילד- תינוק, פעוט- האפשרות להשתמש בחפץ מעבר, הוא עלול לחוות קושי רב יותר בוויסות רגשי, בהתמודדות עם פרידות, שינויים ומעברים בין מצבים. זה יכול להתבטא בבכי מוגבר, קושי להתמסר או התנהגויות אחרות של מצוקה. ילדים ללא חפץ מעבר עלולים להתקשות להרגיע את עצמם ולווסת את הרגשות שלהם- פחד, כאב, תיסכול. הם יזדקקו לנוכחות פיזית של אדם מוכר לידם כדי לווסת רגשות אלה ובכך תיווצר תלות בין הילד להוריו.

ילדים אשר נשללת מהם האפשרות לחפץ מעבר עלולים להתקשות בהתמודדות עם אתגרים פיזיים, רגשיים וחברתיים ולהגיב בעוצמה רגשית במצבים כאלה. כתוצאה מתגובות אלה הביטחון והדימוי העצמי שלהם עלול להיפגע.

בהיבט ההתפתחותי וההתנהגותי- היעדר חפץ מעבר עלול לעכב את תהליך הנפרדות של הילד מהוריו ואת התפתחות העצמאות והיכולת שלו להכיר ביכולותיו, לפתח חוסן פנימי ולסמוך על עצמו. ניסיון למנוע מהילד את השימוש בחפץ המעבר עלול להוביל למאבקי כוח, תסכול רב וכאב מתמשך של הילד וכן עלול לפגוע בקשר בין ההורים לילד. לא פעם נראה התנהגות 'נצמדת' להורים או לדמות מוכרת אחרת, קשיים בהרדמוּת או יקיצות מרובות בלילה- לוודא שההורים עדיין כאן, כפיצוי על היעדר חפץ מעבר.

מה חפץ מעבר מאפשר ביחסי הורים-ילדים?

חפץ מעבר אינו משפיע רק על הילד באופן אינדיבידואלי, אלא גם משפיע ומשפר את יחסי הגומלין בין הורים לילדים ובמרחב היחסים ביניהם:

הפחתת מתחים

כאשר ילד משתמש בחפץ מעבר כדי להירגע והוא מסוגל לווסת את עצמו באופן עצמאי, פוחת הצורך של ההורים להתערב ולהרגיע בכל פעם שעולה קושי או מצוקה. זה מפחית את התלות של הילד בהורים, מביא להקלה ומצמצם את המתח שהורים חשים כל פעם כשקורה משהו שמעורר תסכול, כאב, פחד (בעיקר הם אינם זמינים באופן מיידי כמו בזמן נהיגה או טיפול באחים אחרים) ומאפשר התייחסות והתמודדות עם המצב ממקום רגוע של ההורים.

הבנה, הכרה וקבלה

כאשר הורים מכבדים את שלבי התפתחותו של הילד שלהם ואת השימוש שלו בחפץ המעבר, נותנים לו לגיטימציה ואפילו מעודדים אותו להיעזר בו, הם בעצם משדרים לו מסר של הבנה, הכרה וקבלה של צרכיו הרגשיים. זה מחזק את תחושת הביטחון של הילד בעצמו ובהוריו ומעמיק את החיבור והאמון שלו בהם וביניהם.

הקלה על שינויים ופרידות

חפץ מעבר יכול להקל על פרידות זמניוֹת בין הורים לילדים, כמו למשל בגן או אצל סבא וסבתא או לפני השינה. חפץ מעבר יכול לסייע לילדים במעברים הרבים אותם הם חווים במהלך היום- בין פעילויות, מקומות ומפגש עם אנשים מוכרים יותר או פחות (גם בבוקר כשמגיעים לגן ופוגשים גננת מוכרת אבל נפרדים מההורים) חפץ מעבר הוא "הייצוג" של ההורים הוא מספק לילד עוגן רגשי ותחושת ביטחון ומאפשר להורים פרידה קלה יותר בלב שקט.

נקודות חשובות לסיום:

  • לא כל ילד זקוק לחפץ מעבר: ישנם ילדים שמסתגלים היטב גם בלעדיו. עם זאת, כאשר ילד מפתח קשר לחפץ מסוים, חשוב לכבד זאת ולא למנוע ממנו את השימוש בו.
  • התאמה אישית: כל ילד הוא שונה, וגם אופן השימוש שלו בחפץ המעבר יהיה ייחודי לו. חשוב להתאים את הגישה לצרכים האישיים של הילד. לדוגמה: ילדים עם יותר רגישות בוויסות החושי יזדקקו לחפץ מעבר לעיתים דחופות יותר.
  • היגיינה- ככל שניתן, נסו לשמור על ניקיון החפץ מבלי לפגוע בריח או במרקם שלו, הם חלק ממה שיוצר לילד ביטחון ומבדיל בין חפץ מעבר לחפץ אפילו אם יש להם אותה צורה.
  • כבד את בחירת הילד: אל תנסו לבחור עבורו את החפץ או לכפות עליו להיפרד ממנו, אפשרו לילד להשתמש בחפץ מעבר במצבים שונים, בהתאם לצורך שלו.
  • גמישות וסבלנות: חשוב להיות גמישים וסבלניים כלפי השימוש של הילד בחפץ המעבר, ולא לנסות לכפות עליו להיפרד ממנו לפני שהוא מוכן לכך, כל מאבק או הפעלת כֹח סביב סיום השימוש בחפץ מעבר תיצור מצוקה גדולה יותר אצל הילד, תגדיל ותעמיק את התלות שלו בחפץ מעבר. כאמור שימוש בחפץ מעבר הוא שלב טבעי, נורמלי ובריא בהתפתחות הילד.
  • מומלצת גמילה הדרגתית מחפץ מעבר: אין לכפות על ילד להיפרד מחפץ המעבר שלו בבת אחת. הגמילה צריכה להיות הדרגתית ובהסכמת הילד וכן רגישה לצרכיו ולמקצב האישי שלו.
  • התייעצות עם איש מקצוע: במקרים של קשיים משמעותיים בוויסות רגשי, בהתמודדות עם שינויים, פרידות או בהתנהגות, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי.