הנה באים אירועי פורים ההמוניים, אירועים מושקעים, צבעוניים, רועשים, תוססים ומרובי משתתפים
איך חווים את האירועים האלו ילדים וילדות עם רגישויות שונות בוויסות החושי?
אירועי פורים יכולים להיות חוויה חיובית, משמחת ומותאמת – כאשר אנו כהורים ואנשי חינוך לוקחים בחשבון את הצרכים הייחודיים של ילדינו ומאפשרים להם להשתתף בדרך שמתאימה להם.
ילדים עם יותר רגישות בוויסות החושי
עבור ילדים עם יותר רגישות בוויסות החושי, אירועים כאלה יכולים להיות מציפים חושית ורגשית. ילדים אלה חווים את העולם באופן שבו קולות, מראות, מגעים ותנועות עשויים להיות חזקים מדי, קרובים מדי, פולשניים מדי, גם כשלאדם שמולם זה מרגיש כמו נגיעה קלה או רעש סביר של מסיבה. ההצפה עלולה להתעצם באירועים המוניים והם עשויים לחוש:
- אובדן שליטה במרחב האישי- כמות גדולה של אנשים, תזוזה בלתי פוסקת, ומגע בלתי נמנע יוצרים תחושה של חדירה למרחב שלהם.
- רעש והצפה בחוש השמיעה– מוזיקה רועמת, צהלות, רמקולים, ורעש רקע בלתי פוסק עשויים להיות בלתי נסבלים עבורם.
- עומס חזותי- ריבוי צבעים, תחפושות, אורות, וקישוטים יוצרים גירוי אינטנסיבי שעלול להיות מתיש ומעורר חרדה.
- קושי במעברים ובחוסר ודאות– התחלה של מסיבה, שינוי בתאורה, כניסה למקום חדש, כל אלו עשויים להציף את הילד ולגרום לו לתחושת מתח וכיווץ פנימי.
גירויים אלה ונוספים נאספים אצלם במערכת הסנסורית- תחושתית, הם עלולים לחוות מתח בשרירים, עצבנות מוגברת ואף תגובות כמו בכי, רטנוניות, תלונות ורצון לעזוב. מבחינתם, מה שאמור להיות משמח – מרגיש מאיים ומערער.
ילדים עם חיפוש תחושה בוויסות החושי
לידם באותה מסיבה ממש, ישנם ילדים שחווים את המסיבה אחרת – הם זקוקים לגירוי חושי רב כדי להרגיש מסופקים. ילדים עם חיפוש תחושה נהנים מהמולה, רעש, תנועה ומגע. הם רוצים ומחפשים את אירועי פורים כדי לספק את הצורך שלהם בגירוי חושי חזק (לפעמים רק בחלק מהחושים) ככל שעוצמת הגירוי תואמת את הצורך החושי שלהם, המסיבה יכולה להיות עבורם חוויה מעוררת ומספקת, כזו שמאפשרת להם לחקור, לגעת, לזוז ולפעול בחופשיות. באירועים המוניים הם יכולים:
- להתלהב מהקצב והגירויים– המוזיקה הרועמת, ההמון הרוקד, התחפושות הצבעוניות – כל אלו מושכים אותם וממלאים אותם באנרגיה.
- לחפש תנועה ומגע– הם עשויים לרוץ, להידחק בין אנשים, לקפוץ ולגעת בדברים שונים כדי לקבל את התחושה שהגוף שלהם זקוק לה.
- להתקשות לעצור או להרגיע את עצמם- לפעמים, אחרי גירוי רב כזה, הם עשויים להתקשות לעבור לפעילות שקטה או אפילו להירדם בלילה מרוב עוררות חושית.
ילדים עם פחות רגישות בוויסות החושי
איתם במסיבה נמצאים גם החברים שלהם- ילדים עם פחות רגישות בוויסות החושי, הם ייהנו מאוד מהרעש וההמולה של מסיבת פורים היא יכולה לעורר ולווסת אותם, "למלא להם את המצברים" החושיים. עבורם, אירועי פורים עשויים להיות פשוט כייף אחד גדול. זאת על אף שמדובר בילדים שעלולים להיות או להראות "מנומנמים" או פשוט אדישים, ילדים עם פחות רגישות לא מחפשים את הגירויים החושיים, באופן אקטיבי- האתגר איתם עלול להיות ההגעה למסיבה פורים. אך כשיגיעו אנחנו נראה אותם:
- נהנים מהאירוע כמו שהוא– מסוגלים להשתלב בקלות בהמולה, לחוות את הרעש, הצבעים והאנשים מבלי שזה יגרום להם לתחושת עומס או חוסר נוחות.
- אדישים יחסית לחוויות חושיות קיצוניות- למשל, הם לא יבחינו במיוחד אם המוזיקה חזקה מאוד או אם יש הרבה תנועה סביבם.
- מסתגלים במהירות למצבים משתנים– הם יכולים לעבור מפעילות אחת לשנייה בקלות יחסית, להשתלב במשחקים ולהשתתף בהתרחשויות מבלי שיזדקקו להכנה מיוחדת או הסתגלות ממושכת.
איך אפשר להיערך מראש ומה כדאי לעשות?
החוויה והזיכרון ממסיבת פורים יכולה להיות מושפעת מאוד מהרגישות בוויסות החושי. ככל שנצליח לאתר ולזהות את סוג הרגישות בוויסות החושי שיש לילד שלנו, נוכל להיערך בהתאם גם בבית וגם במסגרות החינוכיות בהן יכולים להיות ילדים מכל סוגי הרגישות במתחם אחד.
ילדים עם יותר רגישות בוויסות החושי:
לילדים עם יותר רגישות בוויסות החושי עדיף לבחור מסיבות קטנות יותר עם אנשים מוכרים. במידה ולא מתאפשרת מסיבה כזו, והולכים למסיבה מרובת משתתפים, רועשת ומלאת גירויים, כדאי לפני שמגיעים אליה לתווך את האירוע שזה אומר לשתף את הילד בפרטי המסיבה: לאן הולכים, מה יהיה שם, כמה זמן תהיו שם, את מי תפגשו ולתאם ציפיות לגבי מה עושים כשכבר לא נעים- כולל יציאה מוקדמת מהאירוע. כדאי למצוא מראש מרחב צדדי ושקט יותר במתחם המסיבה שיוכל לשמש מקום לוויסות והפסקה, להביא אוזניות מסננות רעשים, ביגוד נעים ונוח להחליף את התחפושת אם תתחיל להציק ולהביא חפץ מוכר ומרגיע.
ילדים עם חיפוש תחושה:
ילדים מחפשי תחושה יכולים להנות מאוד מתחפושת בעלת טקסטורות שונות (גם כאלה שבדרך-כלל לא נעימות לאחרים) יחד עם זאת תחפושת שכזאת יכולה בשלב מסוים להרגיש להם יותר מידי ולהציף אותם ואז נראה תגובות עוצמתיות של בכי, צעקות, התפרצות ועוד, לכן כדאי לקחת גם בגדים נוחים להחלפה. מסיבת פורים זאת הזדמנות נהדרת לרקוד, להשתולל, לרוץ, לקפוץ, לצעוק ולשיר בקולי-קולות עדיף כמובן שזה יהיה מבלי לפגוע בילדים אחרים בסביבתם, לכן כדאי לדאוג לאזור בטוח לקפיצות וצעקות במתחם המסיבה או במקום אחר לפני ואחרי האירוע. חשוב להזכיר להם ולהדריך אותם על גבולות במגע עם אחרים, להיות לידם בזמן המסיבה ולסייע להם לזהות מתי הם כבר בהצפה חושית.
ילדים עם פחות רגישות בוויסות החושי:
ילדים עם פחות רגישות בוויסות החושי אוהבים ונהנים מגירויים חזקים- קולות, רעשים, אורות, טקסטורות, מגע עמוק, תעתועי ראייה ופעלולי שיווי משקל. מסיבת פורים גדולה ורועשת יכולה להיות בשבילם מענה מושלם לצורך החושי שלהם שזקוק לגירויים חזקים כדי להתווסת. מרוב הנאה וכייף הם עלולים, שלא בכוונה תחילה, לא לשים לב לילדים נוספים בסביבתם. ילדים עם פחות רגישות בוויסות החושי זקוקים לעזרה בהפניית תשומת הלב שלהם לילדים נוספים בסביבתם, בפרט כאלה שעלולים לחוות אחרת את המסיבה. הם זקוקים למבוגר בסביבתם שמכיר אותם ויודע לבדוק איתם שהם לא עוברים את הגבול של עצמם בצריכת גירויים חושיים ויעצור או ימתן אותם במידת הצורך.
לְמָה לשים לב במסיבות גן ובית- הספר?
המסיבות בגני ילדים ובתי ספר יסודיים, מכנסות בתוכן פעמים רבות, את כל סוגי הרגישויות בוויסות החושי. מה שמציף ילד אחד יכול להיות המענה המתאים לילד אחר. ארגון המרחב הרגשי והפיזי עוד לפני המסיבה יכול לעשות מקום לכולם ולהשאיר זיכרון חיובי משותף, כזה שיוצר חיבור בין הילדים ומשפיע על האווירה גם להמשך השנה.
בהיבט הרגשי- לספר לילדים על המסיבה: איך תיראה, מה יהיה בה, מתי תתקיים- לתאם ציפיות ולעזור להם לדעת למה לצפות. להכין אותם למעברים שיהיו תוך כדי המסיבה ואיך יהיו (כולם ביחד? כל אחד מחליט לעצמו ועם חבריו?) ללמד אותם שיש ילדים עם צרכים שונים (כאלה שאוהבים מוסיקה חזקה וכאלה שזה ממש כואב להם בגוף) ויחד עם ההנאה והחגיגה להזמין אותם לשים לב לשוֹנוּיוֹת האלה ולכבד אותן- יש לכולם מקום.
בהיבט הפיזי- ככל שניתן לשתף את הילדים בארגון וקישוט הגן, הכיתה, אזור מסוים בבית הספר- זה נותן להם הרגשת שייכות- המסיבה הזאת שלהם ובשבילם והם גם היו חלק מההכנות שלה. יצירת אזורי וויסות במסיבה, אזור שקט ופחות צבעוני למי שצריך הפוגה, אזור עם אפשרויות לתנועה מוגברת לילדים עם חיפוש תחושה ופחות רגישות בוויסות החושי. ככל שניתן במהלך המסיבה עצמה שתהיה שליטה על עוצמת הגירויים לוודא שהמוזיקה לא רועמת מדי, להימנע מאורות מהבהבים. וגם ליצור במהלך המסיבה, זמנים של הפסקה והרגעוּת, בדרך- כלל באירוע כזה הם מאפשרים וויסות לכולם.
שיהיה חג שמח, מהנה ומותאם למי שמתחת למסכה