איך הורים יכולים לעזור לילד שלהם מחפש התחושה בחוש הריח ומה זה יעשה ליחסים איתו?
חלק א'– עסק במה זה אומר להיות מחפש תחושה בחוש הריח? ומתי זה עלול ליצור קושי? מוזמנים לקרוא אותו לפני שתמשיכו בקריאה כאן.
איך עזרה של ההורים לילד שלהם יכולה לתרום ליחסים איתו?
ההתמודדות עם קשיים בוויסות החושי, ובפרט עם חיפוש תחושה בחוש הריח, יכולה להיות מאתגרת הן לילד והן להורים. כאשר אנחנו כהורים בוחרים בגישה מוּדעת, אמפתית ותומכת, אנחנו גם עוזרים לילד שלנו לווסת את עצמו טוב יותר חושית ורגשית וגם מחזקים את האמון, הביטחון והקשר איתו.
ככל שהורים מצליחים לזכור ולהבין טוב יותר שהצורך של הילד בריחות חזקים הוא צורך מולד ולא נבחר ולא התנהגות "מפונקת" קל להם יותר להתמודד עם ההתנהגויות והתגובות השונות שרגישות זו מביאה איתה. זה מאפשר להם להיערך מראש באופן מותאם לצורך של הילד בריחות חזקים, מעלה את הסבלנות והאמפתיה לילד שלהם ומוריד את כמות הקונפליקטים והוויכוחים סביב הבקשות שעולות בעקבות הצורך הזה. כתוצאה מכך הביטחון של הילד בעצמו ובקשר עם הוריו גדל.
במקביל גם הביטחון של ההורים בהורות שלהם וביכולת שלהם להתמודד עם אתגרים גדלה, זה מוריד הרבה מתח פוטנציאלי שעלול לעלות בהעדר כל אלה, משפיע לטובה על התקשורת בין בני הבית, מייצר יותר מרחב ואפשרויות לבוא לידי ביטוי, להעלות קשיים, דילמות ומצוקות גם בין הילד לבין ההורים וגם בין שאר בני המשפחה- ובכך גם מחזק את הקשר בין האחים, ומשפר את האוירה המשפחתית.
איך אפשר לעזור לילד מחפש התחושה בחוש הריח?
שיתוף הילד
בהתאם לגיל ואישיות הילד וככל שניתן, מומלץ לשתף את הילד במציאת ויצירת הפתרונות. בסופו של דבר הוא היחיד שיודע איזה ריח נעים לו או לא נעים לו, ובאיזו עוצמה- חזק או חלש והיחיד שידע להגיד איזה ריחות הוא רוצה שיהיו נגישים לו בסביבתו. נכון, אלו יכולים להיות ריחות שיהיו מסריחים בעינכם ולא מתאימים לבית שלכם, זה הזמן לשתף אותו גם בהרגשה וברצון שלכם ולמצוא פתרונות אפשריים שיתנו מענה גם לכם וגם לו. למשל- גויאבות נשארות בחוץ במרפסת 😊
יצירת סביבה מאפשרת וויסות
בשביל ילדים מחפשי תחושה בחוש הריח הרחת ריחות שנעימים להם בעוצמה מותאמת (חזקה יותר או פחות) מספקת את הצורך שלהם ומווסתת אותם- חושית ורגשית. יצירת מקום, מרחב בו יש להם מגוון דרכים לספק את הצורך בריחות חזקים ללא ביקורת או תגובות דחייה תאפשר להם להתווסת ללא תלות או הפרעות לסביבה.
מומלץ להכין עם הילד קופסאות ריח– בהן יש קופסאות או צנצנות קטנות אטומות עם ריחות שנעימים לו. לדוגמה: קופסאות עם תבלינים יבשים אהובים- קינמון, ציפורן, כורכום, כמון, פלפל שחור, שום וכו', צנצנות עם קליפות הדרים יבשות, עם פרחים, עלים או צמחי מרפא מיובשים- אקליפטוס, לבנדר, ורד וכו' צנצנת קטנה עם קפה טחון. חשוב לוודא שהחומרים בטוחים לשימוש ממושך ואינם גורמים לאלרגיה או גירוי. לכן לא נשים חומרי ניקוי או מזון טרי או משומר בצנצנות/ קופסאות אלה
בהתאם לגיל ואישיות הילד ובפיקוח מבוגר אפשר לעשות קופסה עם שמנים אתריים- שימוש בשמנים אתריים בדילול מתאים יכול לספק חוויה נעימה ומעוררת. חשוב לוודא שאין רגישות או אלרגיה לשמן מסוים. ניתן להשתמש במבער שמנים, במטלית טבולה בשמן או בטיפה על כרית. שמנים מומלצים: לבנדר, קמומיל, מנדרינה, ורדים.
כמו כן ניתן להדליק נרות ריחניים- שמפזרים ריח בחדר. שימוש בנרות ריחניים בעלי ריח עדין וטבעי (ללא כימיקלים) יכול לספק חוויה נעימה. לפעמים ריח של נר יכול לספק את הצורך בחוש הריח ולאפשר לילד לשחק או לעסוק בדברים אחרים- נוספים. גם כאן, חשוב להקפיד על בטיחות השימוש בנרות.
משחקי ריח- שחקו עם הילד משחקי ניחוש ריחות עם חפצים בעלי ריח מוכר ואהוב. זה יכול להיות פירות, ירקות, תבלינים, סבונים או חפצים אחרים.
הבנה וקבלה
ככל שהורים מודעים ומקבלים את הרגישות של הילד שלהם בוויסות החושי- כמחפש תחושה בחוש הריח- ומבינים שזה לא מגדיר את הילד שלהם, אלא רק חלק (לפעמים ממש חלק קטנטן) מאישיותו. כך יקבלו אותו בזכות מי שהוא כולל תכונותיו הנוספות ואישיותו הייחודית.
כך יותר בקלות יוכלו ליצור שיח פתוח ובטוח על חיפוש התחושה בחוש הריח עם הילד– בהתאם לגיל ולאישיות, להשתמש במילים כמו "האף שלך אוהב להרגיש ריחות חזקים", או "אתה זקוק לריחות כדי להרגיש טוב". שיח כזה יעזור לילד להבין את עצמו טוב יותר ולהפחית תחושות אשמה או בושה.
וגם לשוחח עם הסביבה המשפחתית והחברתית- גנים, בית ספר- על הצורך שלו ועל האופן בו הוא חווה ריחות. זה ימנע פרשנויות מוטעות להתנהגותו ויעודד סביבה תומכת ומכילה.
זה יאפשר קבלה של הילד ללא שיפוטיות או תגובות שליליות שרק יחריפו את הקושי ויפגעו בדימוי העצמי של הילד. ויאפשר להתאים את ההתנהלות השוטפת בבית ובמסגרת החינוכית באופן שיאפשר לילד וויסות חושי בחוש הריח במידת הצורך
טיולים בטבע- טיולים בטבע מאפשרים חשיפה למגוון ריחות טבעיים, כמו פרחים, עצים, אדמה, ים וקקי של פרות, כל אלה יכולים לספק את הצורך בריחות חזקים.
לסיכום
הבנת הצורך של ילד מחפש התחושה בחוש הריח ומתן מענה מותאם יכולים לשפר משמעותית את איכות חייו ואת היחסים שלו עם סביבתו.
חשוב לזכור כי כל ילד הוא ייחודי וחשוב להתאים את הגישה לצרכיו האישיים ושתהליך השיפור הוא הדרגתי ומזמין את ההורים לסבלנות והתמדה. בעזרת הבנה, תמיכה וכלים מתאימים. ניתן לעזור לילד מחפש התחושה בחוש הריח לנהל את צרכיו החושיים בצורה טובה יותר ולשפר את איכות חייו בכל ההיבטים- פיזית, רגשית, חברתית.
איך תדעו אם הילד שלכם מחפש תחושה בחוש הריח או חושים אחרים? כנסו שאלון לאיתור חיפוש תחושה ראשוני אצל ילדים