זה עלול להיות מורגש כזירת קרב
מצד אחד- ילדים שמסרבים, נמנעים, מתנגדים לצחצח שיניים
מהצד השני- הורים שנמצאים מידי יום בסיטואציה של מאבק, ריב, כעס, תסכול והתשה
מול ילדיהם סביב פעולת צחצוח השיניים.
למה זה קורה? ומה אפשר לעשות עם זה?
הורים שחווים עימות וקונפליקט יום-יומי עם ילדיהם סביב עניין צחצוח השיניים
יודעים שזאת יכולה להיות חוויה מתסכלת ומתישה (אפילו מאוד) ובסופה כאב וצער.
לפעמים על הבוקר ככה מתחיל היום,
לפעמים ממש לפני השינה ושלב הפרידה של הלילה, או גם וגם,
מגיע הריב, הכעס, מגיעות ההתניות (אם… אז…) סביב ציחצוח השיניים.
וזה נאסף יום אחרי יום ביחסים ובקשר עם הילד.
זה לא חייב להיות ככה
קודם מבינים…
למה להורים כל-כך חשוב צחצח השיניים של הילדים?
שמירה על הבריאות ומוגנות
אפשר לומר שהצורך לשמור על הילדים וכחלק מזה גם לשמור על הבריאות שלהם, נולד עם הילד הראשון ממש כשהופכים להורים, זהו צורך הורי בסיסי וטבעי הרצון לשמור על בריאות השיניים שלהם, הרצון להגן על הילדים מפני טיפולי שיניים כואבים ולא נעימים ולהימנע ככל שניתן מישיבה ארוכה אצל רופא השיניים.
שייכות
הבל פה, ריח לא נעים, עלול להרחיק מהילד ילדים אחרים מסביבתו- חברים וחברות. אחד הדברים שמאוד חשובים להורים זאת הידיעה והחוויה שהילד שלהם שייך.
שייך לקבוצה, לכיתה, לגן, לחֶבְרָה, שיש לו חווית יחד.
לכן שייכות, יחד, חיבור של הילד לסביבה חברתית שמקבלת אותו, חשובים מאוד להורים ביחס לילדים שלהם ולא היו רוצים שמסיבות של ריח לא נעים מהפה יתקשה למצוא חברים.
סדר ושקט
צחצוח שיניים זאת פעולה יום-יומית כפול שתיים, בוקר וערב, בהסתכלות הורית אלו רגעים קטנים ביום שאפילו אין מה להתעכב עליהם ובטח לא להתחיל לנהל עליו משא ומתן שיכול להיות מאוד, מאוד מתיש. מתחת להסתכלות הזו נמצא הרצון בסדר שיביא איתו גם שקט בגזרת ציחצוח השיניים. שיהיה ברור וידוע שחלק מהתארגנות הבוקר וחלק מהתארגנות הערב גם מצחצחים שיניים, ככה פשוט.
מה יכולות להיות הסיבות של ילד שבגללן יסרב, יתנגד, ימנע מצחצוח שיניים?
הימנעות מכאב
ילדים שיותר רגישים בחוש המגע העמוק או לחילופין נמצאים בתקופות של נפילת וצמיחת שיניים, צחצוח השיניים יכול מאוד להכאיב להם. האזור של החניכיים שלהם עדין יותר משל המבוגרים ולכן גם רגיש יותר הם מרגישים את מברשת השיניים בעוצמות גבוהות יותר מאשר מבוגרים ולפעמים אפילו בעוצמות גבוהות מאשר ילדים גדולים (גיל 10 ומעלה).
לחוש את הכאב וחוסר הנעימות וגם את התחושה בגוף- צמרמורת, כיווץ או מתח שמצטבר בשרירים, פעם או פעמיים ביום זה סוג של עונש בשבילם, זאת חוויה מאוד קשה- מי בוחר בכאב? ועוד פעמיים ביום… ממש לא נעים, לא כייף, לא משמח.
זרימה
הרבה פעמים ילדים שיותר רגישים בויסות החושי הם גם ילדים שהמקצב הטבעי שלהם הוא רגוע, נינוח, אוהבים לעשות את הדברים במנוחה, רוצים להתעורר ברגוע לתוך היום, רוצים לצייר או לשחק עוד לפני החלק של ההתארגנות (או לשלב את ההתארגנות במשחק שלהם)
בערב הם ירצו עוד מהיום שלהם, מהזמן הפעיל- עוד קצת זמן עד שיגמרו לשחק, עוד קצת זמן מסך, עוד ציור אחרון וכדומה, לא פעם שופטים אותם כילדים איטיים.
צחצוח השיניים מסמן להם את ההתקדמות של ההתארגנות שאחריה יגיע איזשהו "קצה"- בבוקר זה יקרב את היציאה מהבית ואחריה פרידה, בערב את סיום היום וכל הכייף שהיה להם. פעמים רבות לילדים שיותר רגישים בויסות החושי יש גם קושי במעברים (התעוררות והרדמות) וצורך בזרימה והתנהלות רגועה ונינוחה גם בקצוות של היום, יכולים להימנע מצחצוח שיניים שהוא חלק מובנה בהתארגנות לקראת
עצמאות ובחירה
פשוט ככה. ילדים שיש להם צורך משמעותי בבחירה- חשוב להם לבחור בעצמם איך, מתי, איפה הם יצחצחו שיניים. חשוב להם שיתנו מקום ולגיטימציה לרצון הזה שלהם, כשאומרים להם איך, מתי ואיפה לצחצח שיניים זה יכול להעלות אצלם התנגדות כי הם רוצים לבד. לבד לבחור איך ואיפה ולבד לצחצח לעצמם את השיניים.
פעמים רבות כשעולה קונפליקט בין הורים לילד שלהם סביב פעולה כלשהי הוא קורה בגלל תפיסת הזמן השונה בין הורים, אנשים מבוגרים, רואים גם את העתיד הרחוק, להורים יש את ההבנה של איך חוסר שיתוף הפעולה סביב פעולה מסויימת ישפיע על הילד שלהם גם בהווה וגם בעתיד. בעוד שהילד שלהם, אדם צעיר ורך בשנים, חי ומתייחס לכאן ועכשיו. הפער של תפיסת הזמנים מביא איתו גם צרכים שונים בין ההורים לילד שלהם.
לא להתייאש, הנה החלק המרגיע- יש מה לעשות עם זה
לצורך פתרון הקונפליקט האינטנסיבי הזה, שנותן מקום גם למה שחשוב להורים וגם למה שחשוב לילד נעזר בחשיבה יצירתית. חשיבה יצירתית מאפשרת להמציא ולמצוא פתרונות שמתאימים ומוסכמים על שני הצדדים, מאפשרת להמציא ולמצוא פתרונות שמתייחסים לשאר המשפחה- אחים ואחיות נוספים ובעיקר מאפשרת להוציא את פעולת צחצוח השיניים מאזור המאבק לאזור המשחק ודרכו גם לשמור על שגרת צחצוח שיניים שחשובה להורים וגם לעשות אותה כייפית, קלילה ומהנה כמו שהילדים אוהבים.
הנה כמה רעיונות ודרכים יצירתיות לצחצוח שיניים עם ילדים נמנעים, מתנגדים וסרבנים וגם למי שפשוט רוצה לגוון את הרגע הזה עם הילד שלו.
משחקים בציחצוחים-
משחקי צחצוח (תוך שמירה על הבטיחות) כמו למשל:
- לצחצח עם כמה שיותר קצף
- לצחצח מהשיניים האחוריות לקידמיות ולהפך
- לצחצח בעיגולים, בקווים ישרים- למעלה למטה, ימינה שמאלה
- לצחצח על רגל אחת, ובפעם אחרת הרגל השניה
- לצחצח בפרצוף שמח, פרצוף עצוב וכו'
לצחצח איתם ביחד-
גם כאן אפשר להוסיף משחקים של צחצוח משותף ששניכם עושים אותן יחד כמו:
- מצחצחים אחד לשני- הילד יצחצח לכם (במברשת שלכם) ואתם תצחצחו לו (במברשת שלו)
- מצחצחים יחד מול המראה ועושים פרצופים- פעם הילד מציע פרצוף ופעם אתם.
- מצחצחים ומצחקקים ביחד- כל אחד נותן לשני משימה איך לצחצח בדרך מצחיקה (אפשר מהרשימה למעלה)
הצחצוח המשותף הוא רגע של יחד ושל חיבור, חשוב שיהיה מהנה וללא מתח לכן חשוב שיעשה ללא תחרות שמייצרת תיסכול, אכזבה וצער.
ילדים שנמנעים מכאב-
יש מברשות שיניים רכות. יש ילדים שיכולים לצחצח קודם עם המברשת הרכה שתעשה להם כמו עיסוי עדין על החניכיים והשיניים ואחר-כך יוכלו לצחצח במברשת רגילה ויש ילדים שפשוט זקוקים לצחצח במברשת רכה ותנועות איטיות. מומלץ קודם להתייעץ עם רופא שיניים.
בחירת היום….
ככל שזה אפשרי מבחינתכם ומוסכם, בינכם לבין עצמכם קודם, ילדים שחשובה להם הבחירה אפשר לתת להם לבחור איפה יצחצחו, תסכמו איתם על מקומות שמבחינתכם מותרים בבית בנוסף למקלחת, אולי בחדר שלהם? אולי בסלון? אולי במרפסת? וגם לאפשר להם לבחור מתי יצחצחו בתוך שלבי ההתארגנות, לפני המקלחת? אחרי המקלחת? אחרי שלבש כבר פיג'מה? לפני שפשט את הבגדים? אפשר גם לעשות את זה משחקי- 'מהי בחירת היום?' וכל יום או כמה ימים לבדוק איתו איפה היום הוא מצחצח?
הקסם של פתרונות יצירתיים הוא בהזדמנות החוזרת, כל פעם מחדש, להמציא, למצוא וליצור המון אפשרויות שיכולות לתת מענה על מה שחשוב לכם-ההורים וגם על מה שחשוב לילדים ביחס לצחצוח השיניים של הילדים.